Poštovani potrošači,
da biste izbjegli eventualne probleme i troškove oko vodosnabdijevanja, ako se oni pojave, radi bržeg i efikasnijeg otklanjanja u obostranom interesu, dajemo Vam nekoliko savjeta:

kapvode

1. Prije svakog dužeg odsustva (godišnji odmor, putovanje, rad u inostranstvu i slično), preporučujemo Vam da u vodomjernom šahtu zatvorite ventil koji se nalazi iza vodomjera (tzv. drugi ventil).

2. Radi sprečavanja, odnosno pravovremenog otkrivanja i otklanjanja gubitka na vodnoj instalaciji (od vodomjera do mjesta potrošnje), bilo bi poželjno bar jednom mjesečno provjeriti ispravnost instalacija. Provjera se vrši tako što se zatvore sva izlivna mjesta, (u zgradama s više stanova, u dogovoru sa svim stanarima), a na vodomjeru kontroliše da li crveni indikator potrošnje miruje. Ako miruje znači da gubitka nema, a ako se okreće, to je siguran znak gubitka vode na Vašu štetu i sami ga morate pronaći i otkloniti. Želite li utvrditi koliku Vam štetu otkriveni gubitak donosi, tada uz vremensku kontrolu putem sata i očitanja protoka na vodomjeru možete lako utvrditi gubitak u l/min, na sat ili u m³ na dan, a množenjem sa jediničnom cijenom vode po m³ možete izračunati finansijski gubitak.

 

3. Pred nastupanje zimskih mjeseci, u novembru ili početkom decembra, provjerite da li je vodomjer zaštićen od smrzavanja. Zaštita od smrzavanja se vrši na višim područjima.

4. Ako uočite bilo kakav dotok vode u vodomjerni šaht ili oštećenje istog (lom poklopca, okvira, krađu vodomjera ili poklopca, ulegnuće šahta) obavijestite nas.

5. Na individualnim gradilištima i nenastanjenim kućama, nakon svakog prekida radova ili prekida boravka, obavezno zatvorite ventil iza vodomjera.

6. Ventil iza vodomjera (tzv. drugi ventil) pripada kućnoj instalaciji, popravlja se i mijenja na trošak potrošača. Za zatvaranje vode prije vodomjera (prilikom popravke ili zamjene ventila iza vodomjera), morate pozvati Tehničku službu (tel: 052/752-163). U zgradama s više stanara o radovima koji se izvode moraju biti obaviješteni svi stanari.

7. Za nenastanjene objekte kao i bašte, bilo bi korisno imati sopstveni šaht sa ventilom koji se može zatvoriti.

8. O prekidu vodosnabdijevanja zbog radova na cjevovodu bićete obavješteni putem sredstava javnog informisanja, našim pismenim obavještenjem ili usmeno od strane naših radnika. Pri dolasku vode, za očekivati je privremeno zamućenje, zato pustite vodu na svim izlijevnim mjestima da teče dok se ne izbistri, i tek tada je možete slobodno koristiti.

9. Ako u vodi uočite nešto neuobičajno, ako je smanjena količina, pad pritiska, povišena temperatura ili je voda zamućena, obavjestite nas radi otklanjanja nedostataka.

KP "VODOVOD I KANALIZACIJA" AD Novi Grad
Njegoševa 4
79220 Novi Grad
Bosna i Hercegovina
tel/fax +387 52 752 163
mail: vodovodnovigrad@yahoo.com

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!